Centrumaanpak  |  Stadsontwikkeling van Ede

De afgelopen jaren zijn er in het centrum diverse grotere projecten uitgevoerd. Op deze pagina aandacht voor een aantal daarvan. In deze site lees je over de plannen voor het Centrum in de Stadsvisie Ede: [ klik hier ]. Alle recente foto's: (c) Allard Bijlsma.


Museumplein | 2023-2024

Het Museumplein in Ede heeft een nieuwe inrichting gekregen: nieuwe bestrating en er is nu meer ruimte voor groen, zodat het een nog fijnere plek wordt voor een hapje en een drankje. De werkzaamheden zijn uitgevoerd vanaf november 2022. In 2024 is er extra groen gekomen in drie grote plantvakken, er is meer openbare zitgelegenheid en er is nu een speelplek voor kinderen. Zie voor meer foto's: [ hier ]


Maanderpoort | voor de aanpak | 2023

Het winkelcentrum Maanderpoort tussen het Maandereind en de Breelaan, is eigenlijk vanaf de opening in de begin jaren '80 een mislukking gebleken. Het lag te hoog voor het winkelende publiek en niet alle bedrijven die zich hier vestigden bleken ene publiektrekker. Sinds Pizza&Pizza en Puro zich hier hebben gevestigd, trekt dit deel van Ede weer veel publiek aan. Bouwbedrijf Nab gaat nu het meest lelijke deel van het complex ombouwen tot appartementen. In 2023 is gestart met de aanpak van de begane grond.

De stenen trappen zijn pas later aangebracht. Bij de bouw was hier een hoge muur en kon je maar op een paar plekken boven bij de winkels en horeca komen. [ kijk hier ] als je via sliders de veranderende situatie wilt bekijken.


Maanderpoort | werkzaamheden | 2023-2024

2024

Herontwikkeling hoekdeel Maanderpoort: 10 mei 2024. In 2024 is het Chinese restaurant naar de begane grond verhuisd en daarna wordt de bovenverdieping aangepakt. Hier komen appartementen.

Herontwikkeling aan het Maandereind: 12 mei 2024. 

2023

31 augustus

29 augustus

29 april

Begonnen is met het aanpakken van de begane grond. 


Maanderpoort | plan van aanpak

Huidige situatie begin 2022. Het restaurant verdwijnt naar de begane grond en tot aan het Maandereind wordt het gat links daarvan gevuld. Daar links van is inmiddels ook nieuwbouw gekomen.

(c) bij de vier impressietekeningen van de Maanderpoort: Bouwbedrijf Nab.


Geels-locatie aan Molenstraat | 2021-2022

Het woon- en hobbywarenhuis Geels is vele decennia een begrip in Ede geweest. Terwijl alle bebouwing langs de Molenstraat vanaf het begin van de jaren '70 tegen de vlakte ging, bleef het Geels-complex fier overeind staan. Tot het complex leeg kwam te staan en in 2021 tegen de vlakte ging. Op deze plek is een appartementencomplex gekomen, met kleine woonunits voor begeleid wonen. Juli 2022 was het complex gereed. Weer een stukje oud-Ede weg en vervangen door nieuwbouw.

Wil je zien hoe het gebied eruitzag toen er in 2021 een archeologische opgraving plaatsvond? [ klik hier ]


Telefoonweg | 2021-2022