De Doesburgermolen | Mooi Ede

De houten Doesburgermolen uit de 17e eeuw (1) is niet vaak te bezichtigen, meestal alleen op een open molen- of monumentendag. Het mooiste is dus de molen op te nemen in een wandel- of fietsroute. Het ligt tussen het Landgoed Kernhem (2) en het Lunterse Buurtbos in. Mooi te combineren met 'Het middelpunt van Nederland', 'Monument Jan Hilgers' (3) en de 'Hessenweg' (4). In het Lunterse Buurtbos vind je het Middelpunt van Nederland en op camping de Goudsberg, de Muur van Mussert. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma, tenzij anders vermeld. Basiskaart: openstreetmap.org.


Standerdmolen De Doesburgermolen


Geschiedenis van de molen

De Doesburgermolen is een gesloten standerd-korenmolen met een oude staartconstructie en is een van de oudste windmolens in Nederland. Aan de standerd is te zien dat het vroeger een open standerdmolen moet zijn geweest. De westkant van de standerd is namelijk sterk verweerd. De huidige molen is de opvolger van een veel oudere molen, die al op een kaart uit 1568 te zien is. Het is een zogenaamde grondzeiler: de punten van de wieken gaan bijna over de grond, ze kunnen vanaf de grond gekruid worden en de zeilen kunnen vanaf de grond op de wieken aangebracht worden. In de eikenhouten spil staat het getal 1507, wat wel als jaartal geïnterpreteerd wordt, maar waarschijnlijk ten onrechte. De 60 cm dikke standerd zelf is volgens onderzoek gemaakt van een boom die tussen 1618 en 1628 geveld is. De huidige molen moet dus na ongeveer 1620 gebouwd zijn. De molen heeft een oudhollands gevlucht. De molen heeft twee koppel maalstenen, die op twee verschillende verdiepingen zitten. De molen staat tussen Ede en Lunteren, aan de Doesburger Molenweg in de buurtschap Doesburgerbuurt. De molen is in 1935, 1952, 1969 en 1983 gerestaureerd. Bron: Wikipedia.


De molen, in april 2022 gezien vanaf de Woutersweg. 


In de molen


Vanuit de lucht (drone)

Van links naar rechts loopt de Zonneoordlaan. Helemaal rechtsboven loopt de Lunterseweg. Foto: (c) Albert Willemsen | maart 2022.

Deze foto's zijn met een drone gemaakt door (c) Albert Willemsen | maart 2022.