Oude Kerk en Centrum Ede

De Oude NH Kerk (1) domineert het beeld van het Edese centrum. Op loopafstand bevindt zich het gezellige marktterrein (2), het gemeentehuis (3) en de winkelstraten (4). Vanaf de Paasberg (5) heeft u een mooi zicht op de Oude Kerk. De kerk is op onregelmatige tijden open voor bezoek. Ook de kerktoren is (met een gids) te [ beklimmen ] en je wordt dan beloond met een prachtig [ uitzicht ]. Rondom de Oude Kerk is een ruim aanbod van horeca, voor lunch, drankje en diner. Parkeren kan bij het Kuiperplein, bij het gemeentehuis, in de parkeergarage onder Markt (via Molenstraat) en op het Bunschoterplein. Allemaal betaald parkeren. Gratis parkeren op de pleinen is mogelijk na 18.00 uur. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma. Basiskaart: openstreetmap.org.


Oude Kerk

Links: de Driehoek - recht vooruit: gemeentehuis en Paasberg - rechts: vroegere Marnix College.


Beeldhouwwerken rond de Oude Kerk

Rondom de Oude Kerk en het gemeentehuis zijn tientallen beeldhouwwerken te vinden. De naam van het kunstwerk en van de maker vind je in een metalen tegel voor elk beeldhouwwerk. Ik heb ze ook allemaal aangebracht in [ Google Maps ].


Geschiedenis van de kerk

De kerk vindt haar oorsprong omstreeks 1200 in een kleine stenen hallenkerk. Vermoedelijk heeft daarvoor op dezelfde plek een houten kerkje gestaan. De toren dateert uit de 14e eeuw en een deel van het huidige gebouw van omstreeks 1470. In de 14e eeuw werd het 'schip’ verlengd en werd de huidige toren gebouwd. Als gevolg van oorlogshandelingen werd de kerk in 1421 verwoest. Bij de herbouw verrees het koor zoals dat er nu nog is. De kerk was gewijd aan Johannes Baptist. (Johannes de Doper) In 1635 sloeg de bliksem in de toren, die helemaal uitbrandde. De spits viel op het kerkdak, dat voor een groot deel werd verwoest. Daarna duurde het jaren voordat alles was hersteld. In 1643 begon men met het aanbrengen van de huidige gewelven in het schip en zuidelijke zijbeuk. Een oude romaanse zijmuur aan de noordzijde is nog in zijn oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Of de kerk aan deze kant een zijbeuk heeft gehad is niet duidelijk. Bijzonder is de grote omvang van de kerk, Ede was in die tijd namelijk maar een klein dorpje. De grotendeels in tufsteen opgetrokken onderbouw van de kerktoren dateert waarschijnlijk uit de 15e eeuw; in de 17e eeuw is hij verhoogd met baksteen. Aan de twee voorgevelhoeken van de toren herinneren bewerkte consoles en kroontjes aan de tijd van voor de reformatie. Voor de beeldenstorm droegen zij de beelden van Johannes de Doper en Sint Barbara. In 1946 is een plaquette op de toren aangebracht ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. Bron: Wikipedia.


Het Marktterrein

In 2019 nieuw ingericht marktterrein. Hier is markt op zaterdag en maandag. Rondom veel horeca en op het terrein veel te doen voor kinderen.
Klik op een foto voor een vergroting en een diashow. Meer over het [ Marktplein ].