Landgoederen | Markante gebouwen  

In dit onderdeel aandacht voor enkele mooie landgoederen, zoals aanwezig binnen de gemeente Ede.
Artikel in Indebuurt over de Edese 'kastelen': https://indebuurt.nl/ede/genieten-van/deze-kastelen-in-ede-zijn-het-bezoeken-waard~67344/  Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Huize Kernhem

Landgoed Kernhem is een landgoed rond het gelijknamige Huis Kernhem in de gemeente Ede, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het ligt ten noorden van de N224. Het huidige Huis Kernhem is van 1803 en gebouwd in de neoclassicistische stijl. Het is gebouwd op de fundamenten van de oorspronkelijke burcht. Boven de hoofdingang bevindt zich een gevelsteen met een alliantiewapen van de Van Wassenaers en Van Renesses.
Bron: Wikipedia.


Kasteel Hoekelum

Hoekelum is een kasteel en landgoed tussen Ede en Bennekom, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het kasteel ligt aan de Edeseweg 124 in Bennekom. De oudste vermelding dateert uit 1396, als Randolph van Hoekelum, jagermeester van de hertog van Gelre, ermee beleend wordt. Het moet echter veel ouder zijn, omdat de belening spreekt van “het oude goed te Hoekelum”. Het oudste stenen gebouw ter plekke dateerde uit circa 1325. De oppervlakte van het landgoed, in bezit van Gelders Landschap, is 112 ha. Rond het landhuis is een park aangelegd in de stijl van onder andere Johan David Zocher. Door het park met slingerende paden en rechte boslanen is een spreng aangelegd. Bron: Wikipedia.


Jachtslot Sint Hubertus

Jachthuis Sint-Hubertus (ook wel Jachtslot Sint-Hubertus genoemd) is een gebouw in het noorden van het Nederlands nationaal park De Hoge Veluwe, tussen de Gelderse plaatsen Otterlo en Hoenderloo in. Het werd in 1914 ontworpen door architect Hendrik Petrus Berlage, in opdracht van het echtpaar Helene en Anton Kröller-Müller. Het gebouw is op afspraak met een gids te bezoeken.
Bron: Wikipedia.


Harslo (poortgebouw)

Harslo is een voormalig kasteel ten westen van Bennekom in buurtschap De Kraats, in de Nederlandse provincie Gelderland. De oudste vermelding dateert van 1388, toen Henrik van Brienen het goed overdroeg aan Rutger van Renwic. Vanaf 1506 was het kasteel in handen van het geslacht Toe Boecop. Verschillende leden van dit geslacht werden in de Oude Kerk van Bennekom begraven. Door vererving werd Joachim van Eck tot Medler eigenaar, die echter in 1655 het kasteel moest verkopen. Het werd echter niet meer door de eigenaars bewoond. Het imposante gebouw werd omstreeks 1814 afgebroken. Thans rest alleen nog het poortgebouw aan de Harsloweg, dat als boerderij bewoond wordt. Bron: Wikipedia.