kolkakkerbuurt  |  van station Ede-Wageningen naar Ede-Centrum

Startpunt: plein voor station Ede-Centrum. Startpunt in [ Google Maps ].
Afstand
: 3,4 km. 
Aantal stappen: 4500.
Wandeltijd: 46 minuten. 
Laatst bijgewerkt: oktober 2023.
Scan de code: om de routebeschrijving in beeld te krijgen.
Wat zie je: we maken een wandeling vanaf station Ede-Centrum naar station Ede-Wageningen en passeren daarbij het tuindorp 'Kolkakkerbuurt' en de Beatrixbuurt op het vroegere Maanderzand.


Routekaart

Uitleg bij de kaart: (0)= station Ede-Centrum  | (1)= winkelstraten centrum | (2)= oude en nieuwe bebouwing | (3)= Gasfabriek | (4)= tuindorp Kolkakkerbuurt | (5)= Verlengde Maanderweg en Nieuwe Kerk | (6)= Beatrixbuurt en -kerk | (7)= Marnix College en vuilnisbelt | (8)= Witte Hindepark | (9)= station Ede-Wageningen. Bronkaart: openstreetmap.org.


Beschrijving looproute | 3,4 km

  1. Start van de tocht is op het plein voor het station Ede-Centrum.
          [0] Station Ede-Centrum. 
  2. Loop vanuit het station LA langs het spoor.
          [1] Centrum en winkelstraten.
  3. Neem direct LA de spoorwegovergang.
  4. Ga LA (= Telefoonweg).
  5. Neem de 1e weg RA (= Waterloweg) en houd direct links aan.
          [2] Vroegere bedrijventerrein aan rand centrum.
  6. Einde weg LA (= Schaapsweg).
          [3] De vroegere Gasfabriek.
  7. 4e weg RA en dan direct weer RA (= Kolkakkerweg).
  8.  3e weg LA (= Talmalaan). 
          [4] Tuindorp Kolkakkerbuurt.
  9. Einde weg RA (= Verlengde Maanderweg).
          [5] Verlengde Maanderweg en Nieuwe Kerk.
  10. Ga 2e weg LA (= Willem de Zwijgerlaan).
           [6] Beatrixbuurt en -kerk.
  11. Ga einde weg RA (= Johan Willem Frisolaan)
  12. Direct daarna LA (= Constantijnlaan).
  13. Einde weg RA (= Irenelaan).
  14. L aanhouden bij schoolgebouw (= Prins Bernhardlaan).
          [7] Marnix College en vuilnisbelt.
  15. Ga RD spoorweg-overgang over (= Prins Bernhardlaan).
  16. Neem eerste weg R (= Ariensweg) en ga daarna RA (na huis met nr 23) het gravelpad in (= Witte Hindepark).
  17. Volg het voetpad langs de spoorlijn.
          [8] Keetmolen en het Witte Hindepark.
  18. Neem 1e pad LA en ga RD bij klinkerweg (= Witte Hindepark).
  19. Einde Witte Hindepark RA (= Ariensweg).
  20. Einde weg RA (= Stationsweg) 
  21. Volg de Stationsweg in zuidelijke richting en loop door tot het Noordplein van station Ede-Wageningen. Je kunt via een tunnel naar de zuidkant komen, als je dat wilt.
         [9] Info Station Ede-Wageningen. 

LA=linksaf, RA= rechtsaf, RD= rechtdoor, L=links, R=rechts.



Meer lezen in de Atlas van Ede

Informatie bij de route

Uitleg bij de nummers in de kaart:

  • [0] Station Ede-Centrum.
    Het stationsgebouw, een rijksmonument, dateert uit 1902 en is in 1990 door de gemeente Ede gerestaureerd en gerenoveerd. In dit gebouw was tot 2015 het Historisch Museum Ede gevestigd. Voorheen waren er ter hoogte van het station aan de andere zijde van het spoor enkele rangeersporen voor het laden en lossen van goederen. Hier werd in de jaren 90 een plantsoen met parkeerplaatsen aangelegd. Voor het station vind je het uitgaansbied van Ede.
  • [1] Centrum en winkelstraten.
    Vanaf hier kun je het centrum van Ede inlopen. De bekende winkelstraten zijn het Maandereind en de Grotestraat. Via de Grotestraat kom je bij de Oude Kerk en kun je naar het marktplein lopen.
  • [2] Vroegere bedrijventerrein aan rand centrum.
    Je loopt op deze plek buiten het vroegere dorp Ede. Hier lagen diverse bedrijventerreinen. Door de uitbouw van Ede verdwenen in de jaren '80 de bedrijven en ontstond er nieuwbouw. Aan de leeftijd van de huizen kun je precies zien waar vroeger de bedrijven stonden.
  • [3] De vroegere Gasfabriek.
    De Gasfabriek in Ede is het monumentale overblijfsel van een traditionele gasfabriek uit 1904. Het complex werd gebruikt voor de productie van lichtgas. Toen in 1959 het aardgasveld van Slochteren werd ontdekt, schakelde Nederland over op aardgas en werden de gasfabrieken overbodig. De fabriek in Ede heeft dienstgedaan tot in de jaren zestig. 
  • [4] Tuindorp Kolkakkerbuurt.
    De Kolkakker is de oudste bebouwing van Ede-West en is een tuindorp. Dit betekent dat het een buurt is met een dorps karakter. Laagbouwhuizen, grote tuinen, veel openbaar groen en brede wegen met in het centrum allerlei voorzieningen. De Kolkakkerbuurt ontstond rond 1918.  In mei 2018 is gestart met het vernieuwen van vijftig woningen. De huizen aan de Talmalaan zijn geheel nieuw, die aan de Kolkakkerweg nog origineel.
  • [5] Verlengde Maanderweg en Nieuwe Kerk.
    De Verlengde Maanderweg was één van de oude wegen en liep vanaf het dorp Ede naar de buurt Maanen. Pas na 1920 kwamen hier de eerste huizen. Die grensden aan het tot eind jaren '50 hier liggende stuifzandgebied 'Het Maanderzand'. De Nieuwe Kerk heet nieuw omdat de Oude Kerk in het centrum staat, maar stamt ook alweer uit 1938.
  • [6] Beatrixbuurt en -kerk.
    Het stratenpatroon van de Beatrixbuurt was er al sinds 1937. In 1938 waren al enkele villa's klaar in de Beatrixlaan en de Beatrixkerk (Toen nog: Zuiderkerk) opende in 1939. Pas ver na de WO II werd de bouw hervat en de meeste huizen hier zijn na 1957 gebouwd. 
  • [7] Marnix College en vuilnisbelt.
    Tegen de spoorlijn aan ligt de RK-begraafplaats, met daar een het graf van de bekende pastoor Padberg. Als je de begraafplaats in loopt, loop je zo tegen dit graf aan. Het Marnix College is niet de oorspronkelijke school hier. Aan de ene kant van de weg zat de Padberg Mavo en aan de andere hogeschool Felua. Na hun vertrek kwam hier het Marnix en bouwde het geheel verder uit. Na de school zie je links achter de huizen een verhoogd gebied. Dit is de oude vuilstortplaats, waar onder meer de ENKA-fabriek heeft gestort. Het is nu een wandelgebied.
  • [8] Keetmolen en het Witte Hindepark.
    Aan je rechterzijde zie je de Keetmolen. Dit is een zogenaamde beltmolen uit 1857 en draait nog (vrijwel) elke vrijdag. Hij is dan ook (gratis) te bezichtigen.  Het Witte Hindepark bevat veel soorten oude bomen. Ze behoorden tot de tuin van het hier tot 1975 aanwezige Hotel De Witte Hinde. Diverse bomen zijn meer dan 100 jaar oud. Meest opvallend zijn de brede oude zomereiken.
  • [9] Info Station Ede-Wageningen.
    Het huidige station stamt uit 2024 en vervangt het in 1983 geopende vorige station. Het eerste station opende hier op 26 mei 1845.

Diashow highlights langs route | Kolkakkerbuurt

Diashow met 14 foto's langs de door mij in oktober 2023 gelopen route.