Revitalisering Museumplein  |  toekomst van Ede

Het huidige Museumplein is ontstaan vanaf de jaren '70. Het was toen een parkeerterrein, voor het station Ede-Centrum. In het station heeft lang Museum Oud-Ede gezeten. Langzaamaan verdwenen hier de winkels en kwam daar horeca voor terug. Veel panden waren eigenlijk achterkanten van panden die hun ingang aan het Maandereind hadden. Er is de laatste decennia veel nieuw gebouwd, maar veelal zonder enige samenhang. Het gebied is hierdoor erg verrommeld geraakt en dat vroeg om een nieuwe inrichting. De gemeente Ede heeft in 2021 eerst een globaal plan hiervoor ontwikkeld, eind 2022 is de herinrichting gestart en net voor de zomer van 2023 is dat afgerond. Naar planpagina: [ klik hier ]. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma. 


Het Museumplein in Ede heeft een nieuwe inrichting gekregen. Het plein kreeg nieuwe bestrating en er is meer ruimte voor groen, zodat het een nog fijnere plek is geworden voor een hapje en een drankje. De werkzaamheden zijn begonnen na het terrasseizoen, in november van 2022. Wat er is gebeurd: nieuwe bestrating, extra groen in drie grote plantvakken, meer openbare zitgelegenheid en een speelplek voor kinderen. Dit project is ontworpen en uitgevoerd door bureau Hosper uit Haarlem.


2024

Deze foto's: 18 maart 2024.

Deze foto's: 5 maart 2024.

Afgelopen jaar is de bestrating van het Museumplein aangepakt. Op dit moment worden grote betonnen plantenbakken geplaatst, waar je straks lekker op de rand van kan zitten. Net voor de zomer is dan ook het werk in dit gebied gereed. Hopelijk wordt het met wat beplanting ook wat gezelliger hier. Edenaren voelen zich hier wel thuis, maar ik hoor van mensen van buiten Ede, dat ze niet precies begrijpen op welk terras ze nu eigenlijk welkom zijn en waar je wel of niet wat kunt eten. Het is rond het plein dan ook een vreemd allegaartje aan horeca.


2023

Situatie 25 mei 2023.

Situatie 7 maart 2023

Situatie 18 januari 2023

2022

De foto's geven de situatie weer van voorjaar 2022.