Home » Thema's » Gebouwen » Architectuur » Architectuur voor 1945

Architectuur voor 1945 |  Markante gebouwen van Ede

In dit onderdeel aandacht voor architectonisch interessante gebouwen, gebouwd voor 1945.
Langs alle panden fietsen of wandelen: https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1Rs80Kkt7QR8hF0Qalz3DGICAE5k-Y69M&ll=52.043079916178705%2C5.670351481773661&z=16 (van de informatie bij deze tocht is in deze website gebruik gemaakt). Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Notaris Fischerhuis  |  Neo-klassiek

Het Fischerhuis, gebouwd in neo-klassieke stijl, is van oudsher sterk vergroeid met de geschiedenis van Ede en behoort tot de weinige rijksmonumenten die het centrum telt. Het oudste deel van het huis (nr. 27) dateert vermoedelijk uit 1790. Het andere deel (nr. 25) werd gebouwd in het begin van de 20e eeuw. Van 1819 tot 1946 woonde er onafgebroken een notaris Fischer in deze panden. Vroeger was deze straat een van de belangrijkste en meest levendige straten van Ede. Meer over het  neoclassicisme: https://nl.wikipedia.org/wiki/Neoclassicistische_architectuur 


Maandereind 39-41 | Amsterdamse School

De winkel van Toes (1900-1910) aan het  Maandereind 39-41, heeft een gevel met kenmerken van de stijl van de (expressionistische) Amsterdamse School en de architect Berlage. Opvallend zijn de gele bakstenen en de strakke vormen.

Meer over de Amsterdamse School: https://nl.wikipedia.org/wiki/Amsterdamse_School_(bouwstijl) 


Maandereind 50-52 | Expressionisme

Het winkelpand (1900-1910) aan het Maandereind 50-52 in Ede, heeft expressionistische vormelementen aan de gevel, zoals een uitspringend balkon, uitgevoerd in gele baksteen.
Meer over expressionistisch bouwen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Expressionistische_architectuur 


Transformatorhuisje  |  Asakkerweg

Het Transformatorhuisje aan de Asakkerweg in Ede is gebouwd tussen 1920 en 1930 in opdracht van de PGEM. Het huisje is van het type G4L, een ontwerp van Gerrit Versteeg. Oorspronkelijk stond er een hek om het huisje, dit hek is inmiddels verwijderd. In de voorgevel bevindt zich een tegeltableau met het opschrift: "Provinciale Electriciteitswerken".

Het gebouw heeft de status van rijksmonument.


Villa's Sonnevanck, Zuiderhoek, Regina en By Honck | Eclectisch

Alle vier de villa's die hier staan zijn in dezelfde stijl ontworpen door de Edese architect Albert Kool, in de periode 1905-1907. Die villa's waren bestemd voor officieren van het leger.  Opvallend qua vormgeving zijn de glas-in-loodramen.

Villa By Honck (ca. 1905) aan Stationsweg 27 heeft een eclectische stijl, een mengvorm van verschillende (neo)stijlen. Invloed van de beroemde architect Berlage is herkenbaar aan rationalistische details, zoals de wijze van gebruik van natuursteen, volledig geïntegreerd in het bouwwerk.

Meer over eclectisch bouwen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Eclecticisme_(architectuur) 


Officierswoningen Berkenlaan | Neo-Renaissance

Dit waren oorspronkelijk officierswoningen (circa 1920). Ze hebben neorenaissancedetails: spekwerk (rode baksteen en licht gekleurde zandstenen banden). Drie woningen (no 10, 14 en 16) hebben boven de voordeur een smeedijzeren bovenlicht met een levensboom.

Meer over neo-renaissance: https://nl.wikipedia.org/wiki/Neorenaissance 


Villa Berg-Oord | Jugendstil

Villa Berg-Oord aan Stationsweg 76 in Ede werd omstreeks 1910, ontworpen door architect H.A. Eijlander. Opvallend qua vormgeving zijn de glas-in-loodramen, met motieven in de traditie van de Jugendstil.

 

Meer over de stijl Jugendstil: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jugendstil 


Villa Berg en Dal | Chaletstijl

Villa Berg en Dal dateert in eerste aanleg uit de 19e eeuw. De huidige vorm kwam tot stand door een verbouwing in 1905. Het heeft een chaletstijl, ontworpen door architect L. van Zoelen uit Ede. Aan de voorgevel zie je een serre met balkon en een origineel hekwerk. Op de eerste verdieping aan de rechterkant is een inpandig balkon (loggia) te zien, gedragen door houten consoles. Meer over de chaletstijl: https://nl.wikipedia.org/wiki/Chaletstijl 


Onderofficierwoningen Klinkenbergerweg 

De woningcomplexen aan de Klinkenbergerweg 44-58, 60-68 en 63-69 in Ede waren vroeger in gebruik als dienstwoningen voor gehuwde militairen en werden in 1906 waarschijnlijk ontworpen door architect Van Stolk. De daken hebben als afdekking planken (windveren) met daarboven houten pirons (punten). Zie de foto's.

Na de oorlog werden hier Indische militairen in gevestigd. Bij de bouw van bejaardencentrum Klinkenberg, zijn veel van deze huizen gesloopt.