Centrumaanpak  |  Stadsontwikkeling van Ede

De afgelopen jaren zijn er in het centrum diverse grotere projecten uitgevoerd. Op deze pagina aandacht voor een aantal daarvan. In deze site lees je over de plannen voor het Centrum in de Stadsvisie Ede: [ klik hier ]. Alle recente foto's: (c) Allard Bijlsma.


Museumplein | 2023

Het Museumplein in Ede heeft een nieuwe inrichting gekregen: nieuwe bestrating en er is nu meer ruimte voor groen, zodat het een nog fijnere plek wordt voor een hapje en een drankje. De werkzaamheden zijn uitgevoerd vanaf november 2022. Er is extra groen gekomen in drie grote plantvakken, er is meer openbare zitgelegenheid en er is nu een speelplek voor kinderen. Zie voor meer foto's: [ hier ]


Maanderpoort | 2023

Het winkelcentrum Maanderpoort tussen het Maandereind en de Breelaan, is eigenlijk vanaf de opening in de begin jaren '80 een mislukking gebleken. Het lag te hoog voor het winkelende publiek en niet alle bedrijven die zich hier vestigden bleken ene publiektrekker. Sinds Pizza&Pizza en Puro zich hier hebben gevestigd, trekt dit deel van Ede weer veel publiek aan. Bouwbedrijf Nab gaat nu het meest lelijke deel van het complex ombouwen tot appartementen. In 2023 is gestart met de aanpak van de begane grond.

De stenen trappen zijn pas later aangebracht. Bij de bouw was hier een muur en kon je maar op een paar plekken boven bij de winkels en horeca komen. [ kijk hier ] als je via sliders de veranderende situatie wilt bekijken.

Huidige situatie begin 2022. Het restaurant verdwijnt en tot aan het Maandereind wordt het gat links daarvan gevuld.

(c) bij de vier impressietekeningen van de Maanderpoort: Bouwbedrijf Nab.


Geels-locatie aan Molenstraat | 2021-2022

Het woon- en hobbywarenhuis Geels is vele decennia een begrip in Ede geweest. Terwijl alle bebouwing langs de Molenstraat vanaf het begin van de jaren '70 tegen de vlakte ging, bleef het Geels-complex fier overeind staan. Tot het complex leeg kwam te staan en in 2021 tegen de vlakte ging. Op deze plek is een appartementencomplex gekomen, met kleine woonunits voor begeleid wonen. Juli 2022 was het complex gereed. Weer een stukje oud-Ede weg en vervangen door nieuwbouw.

Wil je zien hoe het gebied eruitzag toen er in 2021 een archeologische opgraving plaatsvond? [ klik hier ]


Telefoonweg | 2021-2022

In 2021 is gestart met de herinrichting van de Telefoonweg, voor het gedeelte vanaf de Molenstraat, tot de spoorwegovergang. Bedoeling was dit eind 2021 af te ronden, maar op verzoek is het laatste stuk uitgesteld tot in 2022. De snelheid is omlaag gebracht van 50 naar 30 km/uur en er is veel aandacht voor het aanbrengen van groen langs de weg. Het uiterlijk (gebruikte steentjes) sluit aan bij de recent ook heringerichte Kuiperplein.


Kuiperplein | 2019-2021

Het Kuiperplein was tot voor kort het lelijke eendje van het centrum. Je gebruikte het alleen om te parkeren. De afgelopen jaren is zowel het plein als ook de aangrenzende Telefoonweg, voorzien van mooie klinkertjes en dito begroeiing. Het is nog steeds een (lelijk) parkeerterrein, maar nu wel een stukje fleuriger. Aan het plein ligt uitgaanscentrum Astrant, herkenbaar aan de Street art op de gevel.


Een nieuw Marktplein | 2017-2019

De Markt van Ede had tot voor kort niet zo'n goede naam: diverse keren verplaatst; omgeving nogal eens op de schop en de oudere Edenaar verlang(t)de terug naar het oude marktplein. In 2017 kon de Edese bevolking kiezen uit drie plannen voor het plein. Het meest gekozen plan is uitgevoerd en dat leverde een mooi ruim plein op, met veel zitplekken en veel speelgelegenheid voor kinderen. De fonteintjes zijn een groot succes.