Veluwse Proeftuin  |  planologische missers

Voorjaar 2021 startte de bouw van een woongebied op het World Food Center, dat de exotische naam 'Veluwse Proeftuin' meekreeg. Het betreft een hoge woontoren en diverse lagere woontorens en huizencomplexen. De woontoren krijgt inmiddels vorm en mijn angst van twee jaar terug blijkt bewaarheid: het misstaat volledig op de plek waar het wordt gebouwd. Met name de woontoren staat met de achterzijde pal tegen de bomen van het oudste bos bij Ede: de Sijsselt. De takken van de vliegdennen raken bijna de balkons. Je zou op deze plek architectuur verwachten, die recht doet aan de landschappelijke geschiedenis van deze plek. In de plannen is sprake van een groene begroeiing van de gevels en een eettuin. Op de Floriade van 2022 kon je zien dat dit een modeverschijnsel is. Het is en blijft een flat tegen een historisch bos aan. Een misser dus. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.


Locatie

Je kunt de kaart bewegen met muis (pc) of vingers (telefoon/tablet)

Je kunt in- en uitzoomen en 360-graden rondkijken met muis (pc) of vingers (telefoon/tablet). Situatie: hoogste punt is nog niet bereikt. Bron: Google Streetview.


Casus | hoogbouw versus natuur

In maart 2021 waren de contouren van de hoogste toren al zichtbaar. Op de achtergrond is de Sijsselt te zien. Ik had toen nog niet door dat het gebouw tien verdiepingen zou krijgen, al was dat (maart 2021) al wel te zien op dit bord bij de bouwplaats (zie tekening).

Aan de voorzijde is een flink stuk bos gekapt, voor de aanleg van de Parklaan.

De achterzijde staat pal op de bomen van de Sijsselt.

Vanaf de bosrand is ook de Stingerbol te zien.

Aan de Sijsseltkant is te zien hoe dicht het complex op de bomen wordt gebouwd. Situatie november 2022.