Op den Berg  |  Toen en Nu

Op den Berg was tot in de jaren '70 van de vorige eeuw een weg die rechtstreeks naar het centrum liep en via de Kreelseweg uitkwam bij de Bergstraat. Door de aanleg van de Raadhuisstraat is de weg afgesneden van het centrum.


TOEN: circa 1954. Situatie vóór de aanleg van de Raadhuisstraat. De straat Op den Berg was al bebouwd en liep rechtstreeks naar het centrum. De contouren van de Vossenakker en de Arthur van Schendellaan zijn al zichtbaar. De dubbele stippellijn geeft aan waar later de Raadhuisstraat is gekomen en hoe de nieuwe Otterlose weg (N304) is gaan lopen. Het kruispunt van de Bospoort met de N224 is daarna een fietstunnel geworden. Het kruispunt daar is verdwenen. Bron basisfoto (zonder labels): Gemeentearchief Ede.

TOEN: rond 1908. De witte huizen rechts zijn de zogenaamde 'armenhuizen' aan de Kreelseweg. Bron: Gemeentearchief Ede.

NU: 2021. Gezien vanaf de hoek met de Vossenakker.

TOEN: 1945. Bevrijdingsboog. Gezien vanaf het centrum. Linksaf is de Kreelseweg. Hier loopt nu de Raadhuisstraat. Bron: Gemeentearchief Ede.

NU: 2021. Gezien vanaf de Eikelakkers. De zuilvormige eiken zijn allemaal in 1960 geplant.

NU: 2021. De weg is richting het centrum nu geblokkeerd door de appartementen van de Eikelakkers en de Raadhuisstraat.

NU: 2021. De twee donkergroene eiken zijn nog de oorspronkelijke bomen die hier in 1960 en 1980 zijn geplant. Die hebben alle veranderingen overleefd.