Buurtiniatieven  |  Duurzaamheid

Als je door Ede fietst en goed om je heen kijkt, zie je her en der mooie plaatselijke initiatieven, om te komen tot meer groen in de buurt.
Gezamenlijke eet-tuinen komen er ook steeds meer. Weet je er nog meer te vinden? Geef ze me door via dit [ formulier ]. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma. Een paar voorbeelden binnen Ede:


Hofjeshof | de groene pluktuin

Steeds vaker nemen bewoners zelf het initiatief om te komen tot een groene buurttuin. De Hofjeshof in Veldhuizen is hier een mooi voorbeeld van. Hier is een pluktuin (groente en fruit), maar ook een insectvriendelijke begroeiing en een bijenhotel gerealiseerd. Rondom zijn toestellen voor sporters, en zijn een basketbalveld en speeltoestellen geplaatst. Zo is dit een mooie en gezonde plek voor de hele buurt. De buurt onderhoudt de tuin zelf, maar mag ook bloemen en fruit plukken.


Ganzeweide | buurtmoestuin 

In tegenstelling tot veel andere buurttuinen in Ede, worden hier stukjes tuin gehuurd door bewoners in de buurt. De opbrengst van deze stukjes is dus ook bedoeld voor die bewoners.  De tuin is gecombineerd met een bloementuin,  speeltuin en een afgesloten honden-uitlaatkooi.


Componistenbuurt | ontmoetingstuin

In het groengebied tussen de Obrecht- en Lassuslaan, hebben bewoners een gezellige zitplek gemaakt en een tuin, waar van alles te eten is. Via een bordje kun je lezen wat er te vinden is en wat je ermee kunt doen.

Het hele jaar door valt er wat te oogsten: aardbeien, appels, bramen en meer. De tuin is afgesloten voor honden en wordt door de bewoners zelf onderhouden.


ENKA-buurt | het groene schoolplein

Basisscholen in de gemeente Ede kunnen subsidie aanvragen voor het groener maken van hun schoolplein. Een groen schoolplein is leerzaam, aantrekkelijk en avontuurlijk voor kinderen. Kinderen die in een groene omgeving spelen leren van de natuur.  Meer groen geeft verkoeling bij warm weer en bij hevige regen kan het water goed weglopen. Vlinders en bijen kunnen met meer bloeiende planten ook meer voedsel vinden. Dit voorbeeld: aan de Sterkerij, in de ENKA-buurt. Dit is één van de deelnemers. Meer info: [ zie hier ]


Kernhem | De vrolijke pastinaak

Wil je cohesie ontwikkelen tussen bewoners van een compleet nieuwe buurt, dan is een gezamenlijke tuin een handig middel hierbij. 'De Vrolijke Pastinaak' is één van de grootste buurttuinen in Ede. Er is (overdekte) zitgelegenheid en een flink aantal volkstuintjes is in gebruik. In dit deel van de wijk Kernhem wordt nog volop gebouwd. Aan de rand ligt een grote waterpartij, zodat dit een echt buurtwandelgebied is geworden.