
Locatie: Stationsweg 118A 6711 PZ Ede, te vinden op loopafstand van station Ede-Wageningen. Type molen: Beltmolen en korenmolen, oorspronkelijk gebouwd voor het malen van graan. Bouwjaar: Rond 1865, hoewel soms 1750 wordt genoemd, wat onjuist blijkt te zijn. De molen werd gebouwd in opdracht van de familie Van de Craats als een stellingmolen met een houten achtkant, gedekt met riet. In de jaren ’50 werd hij buiten gebruik gesteld, maar in 1978 volgde een restauratie. In 2006–2007 kreeg de molen nog een technische opknapbeurt waarbij de binten werden versterkt met kunsthars. Recentelijk is nog aan de kap gewerkt. De gemeente wil naast de molen graag appartementen bouwen, maar er is 'discussie over de wind' die dan aan de molen wordt onttrokken en over 'stikstof'. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma.
De Keetmolen



De Keetmolen (1) is een zogenaamde beltmolen uit 1857 en draait nog (vrijwel) elke vrijdag. Hij is dan ook (gratis) te bezichtigen. Ook tijdens de landelijke Molendag en soms op de zaterdag is de molen open. De twee molenaars leiden je op de vrijdag graag rond. Oorspronkelijk stond de molen in een leeg landschap van zandverstuivingen, aan de rand van buurtschap Maanen (3) bij het toen net geopende station Ede-Wageningen (2). Dit station was niet meer dan een 'keet' en daar werd later de molen naar vernoemd. In 1906 kwamen hier de Frisokazerne (4) en Mauritskazerne (5) tegenover te staan en naast de molen werden een RK-kerk (6), met pastorie en school en RK-militair tehuis (7) gebouwd.



Op de plek van het kantoorgebouw stond vroeger een RK-militair tehuis (ontspanningsruimte militairen).




Geschiedenis van de molen
De Keetmolen staat aan de Stationsweg vlak bij Station Ede-Wageningen in de gemeente Ede. Volgens het opschrift onder het wiekenkruis en het bord bij de ingang zou de molen in 1750 gebouwd zijn. Dit is echter onjuist, omdat volgens de kadastrale gegevens de molen in 1857 is gebouwd. De naam heeft de molen te danken aan het feit dat van 1845 tot 1878 nabij de molen een werkkeet heeft gestaan, die in gebruik was voor de huisvesting van de grondwerkers die werden ingezet bij de aanleg van de spoorlijn Arnhem-Utrecht, die in 1845 in gebruik werd genomen. Deze keet zou het eerste stationsgebouw van het station Ede-Wageningen worden, en de naamgever van de molen.
De windmolen is een koren-, beltmolen met twee koppels maalstenen en werd in opdracht van de familie van de Craats gebouwd voor het malen van rogge en boekweit. Later, toen bleek dat ook gerst in de omgeving verbouwd kon worden, is men ook gerst gaan pellen. De molen heeft nu nog een koppel blauwe stenen en een koppel kunststenen. De maalstoelen worden in het werk gezet met behulp van een wervelbalk. In de vloer van de steenzolder zit nog de kuip van de pelstenen. De oorspronkelijk stellingmolen bestond uit een houten achtkant met een top van riet op een stenen onderbouw. Op deze stenen onderbouw is later een stenen bovenbouw gemetseld, die behalve op de noordkant geheel bepleisterd is. De houten bovenbouw werd door een blikseminslag op 12 juli 1865 verwoest. In 1866 werd de molen herbouwd, maar nu met een stenen bovenbouw. De stenen bovenbouw is tot ongeveer 2 meter boven de belt licht en vervolgens sterk conisch gemetseld, omdat anders de molen te hoog zou worden. Bron: Wikipedia.
Op bezoek in de molen
Klik op een foto (hierboven) voor een vergroting en een diashow.

Wil je alle technische details van de molen weten? [ kijk dan in de molendatabase ]
Bijzondere plaatjes | 2022-2025



Nieuwe kijk op de Keetmolen vanaf het in 2025 aangepaste Noordplein

22 maart 2023 | avondrondleidingen.

9 maart 2023 | sneeuw op de kap

10 maart 2023

Vanaf de Mauritskazerne | situatie voor 2025

Vanaf het Witte Hindepark

Vanaf de in 2024 verdwenen fietsenstalling

Vanaf het Witte Hindepark

26 december 2022


Vanaf de Keetmolenweg | situatie voor 2025

Vanaf het terrein van de Kirpestein-garage

Vanaf de Dr. Ariensweg

Vanaf de Dr. Ariensweg

Vanaf het Witte Hindepark

Vanaf het Witte Hindepark

Vanaf de Dr. Ariensweg

Vanaf het Witte Hindepark

Gezien vanaf het oude Stationsplein Noord.


Dit zijn slechts twee van de vele short walks die ik heb iogezet langs de Keetmolen.