De Concordiamolen

De stellingmolen Concordia (1) stamt oorspronkelijk uit 1865, maar is eigenlijk vanaf 2007/2008 weer geheel opgebouwd. De molen is regelmatig te bezichtigen, in ieder geval op de zaterdag. De molen is te vinden tegenover Cultura (3) en vlak bij de Markt (2) en de Oude Kerk (5). Betaald parkeren is mogelijk op het Kuiperplein (4) en in de parkeergarage onder het Marktplein (2). Alle foto's: (c) Allard Bijlsma. Basiskaart: openstreetmap.org.


Stellingmolen Concordia


Geschiedenis van de molen

De molen werd in 1865 gebouwd op ongeveer dezelfde plaats waar een in dat jaar gesloopte standerdmolen had gestaan. Al in 1607 moet hier een molen gestaan hebben. De molen werd tegen de bestaande rosmolen gebouwd, waarvan de contouren nog te zien zijn op de molenromp. Het dak van de rosmolen werd later verhoogd. Het rosmolenwiel van deze rosmolen lag op de hooizolder van de hallehuisschuur en ligt nu in de molen. In 1911 werd aan de noordwestzijde de maalschuur gebouwd. Hierin werd een door een dieselmotor aangedreven maalstoel geplaatst. De molen staat vlak bij het centrum van Ede op de hoek van de Telefoonweg en Molenstraat, vroeger de Muelsteeg geheten. Het is een stellingmolen met een rietgedekte houten achtkant voor het malen van graan. De molen had drie koppels maalstenen, waarvan de steenspillen en molenstenen bewaard zijn gebleven. Ook heeft de molen in de crisisjaren olie geslagen, zowel lijnolie als koolzaadolie. De molen heeft nu na de restauratie twee maalkoppels met blauwe molenstenen, waarvan er één een regulateur heeft.

In 1889 werd voor het malen naast de molen een stoommachine geplaatst, die later werd vervangen door een dieselmotor van de fabrikant Thomassen. In 1868 werd de familie Van de Craats eigenaar van de molen, die tot januari 1999 eigenaar bleef. Daarna kwam de molen in handen van de gemeente Ede. In 1962 werden de wieken van de molen gehaald en werd in dat jaar de hoge graansilo gebouwd. Ook de stelling verdween. De molen stond ingebouwd door silo's van het nu gesloten veevoederbedrijf en verkeerde in een zeer slechte toestand door verwaarlozing van de rieten kap. Op 30 augustus 2005 werd in een persbericht van de gemeente Ede het plan voor het behoud van de molen, de molenaarswoning, de maalderij, de molenombouw en de daarbij behorende schuur bekendgemaakt. Daarnaast zouden op het terrein 33 appartementen met een ondergrondse parkeergarage en 28 eengezinswoningen worden gebouwd. Bron: Wikipedia.


In de molen

Oudste inscriptie in de molen: 1873.

Eén van de tussenverdiepingen, op weg naar de stelling.


Zicht op de molen

Klik op een foto voor een vergroting en een diashow.


Uitzicht vanaf de molen

Een mooie bewolkte dag: 30 april 2022.