Viaduct bij de Sijsselt | voor fietsers en voetgangers

Als vanouds kon je vanaf het ENKA-terrein, ter hoogte van tuincomplex Doctor Hartogsweg, over de spoorlijn naar de Sijsselt. Omdat ProRail af wil van gelijkvloerse spoorwegovergangen, is besloten deze overgang een 100-tal meters verderop te vervangen door een viaduct. Het viaduct komt dichter bij het oude ENKA-complex te liggen. Onhandig is dat de overgang al dicht moest, voordat het nieuwe viaduct klaar zou zijn. Door vertraging in de bouw konden bewoners vanaf zomer 2022 tot juli 2023 hier niet meer het spoor oversteken. In 2017 lagen de plannen van Arcadis al klaar en toch is het gelukt een jaar vertraging te krijgen. Alle foto's: (c) Allard Bijlsma. Bron impressie (gezien vanaf OpEnka): EdesPoort.


Afrondende werkzaamheden

Rond het Sijsseltviaduct zijn de leuningen geplaatst bij de twee trappen aan de zuidzijde. Aan de noordkant is de afrastering klaar, die de kleine dieren hier naar de tunneltjes onder het nieuwe fietspad moeten leiden. Nu nog wat groen erbij en het project is afgerond.


Asfalt fietspad en aansluitingen

De geplande afsluiting van de nieuwe Sijsseltbrug, in september 2023, ging uiteindelijk niet door. Tijdens de laatste werkzaamheden bleef de brug gewoon open. Goed nieuws voor de bewoners van de ENKA-buurt die al ontdekt hebben dat de snelste fietsroute naar het centrum van Ede, via deze nieuwe brug loopt. De reptielentunnels worden afgemaakt en er worden trappen voor voetgangers gemaakt, aan de ENKA-kant en voor de toegang tot het Bospad (richting station) en de Sijsselt. Rond week 44 ging de toegang alsnog dicht, waarbij onder meer de toplaag op de fietspaden werd aangebracht.

Short walk | Sijsseltviaduct

Klik op de button voor een wandeling over het viaduct.

Eind oktober: de toplaag is aangebracht op het fietspad en de strepen zijn erop getrokken.

9 oktober | (tijdelijke) toegang tot de Sijsselt

Situatie 2 oktober 2023 | toegang tot het Bospad.

Trap binnen fietslus aan ENKA-zijde.

Situatie 29 september 2023 | er wordt gewerkt aan de trappen en de dierentunneltjes.

Situatie 18 september 2023 | voetpad richting het WFC-terrein is afgemaakt en gestart is met de trappen aan de noordzijde.


Kaart fiets- en looproutes | juni 2023

Omdat het viaduct heel hoog ligt, moet je vanaf de ENKA-kant straks een lus maken om omhoog te komen. Aan de Sijsseltsekant hoeft dat niet, omdat dat gebied veel hoger ligt. Daar komen voor voetgangers trappen met enkele treden. Wandelaars kunnen aan de ENKA-kant via twee trappen (september 2023) de lus afsteken. 

Uitleg bij de kaart: ROOD= spoorlijn Ede-Wolfheze, BLAUW= fietsroutes, GEEL= wandelroutes. (1)= nieuwe viaduct, (2)= trap naar looproute de Sijsselt, (3)= trap naar looproute richting WFC en station, (4)= volkstuinencomplex, (5)= toekomstig complex De Residentie, (6)= snelfietsroute Ede-Arnhem. Let op: de exacte invulling van de spoorzone bij de ENKA staat nog in de planning. Bron: projectbureau gemeente Ede.


Opening | 22 juli 2023